Məlumat

Jaguar - İstədiyi Yazıçı


portret

ad: Yaquar
Digər adlar: Onza
Latın adı: Panthera onca
sinif: Məməlilər
boy: 120 - 180cm
çəki: 50 - 130kq
əsr: 10 - 15 il
görünüş: qara nöqtələrlə qızıl sarı palto
cinsi dimorphism: Bəli
Nutrition növü: Carnivore
qida: Maral, yaramaz, göbək donuzları, tapir
yaymaq: Mərkəzi Amerika, Cənubi Amerika
orijinal mənşəlidir: Mərkəzi Amerika, Cənubi Amerika
Sleep-wake ritm: gündüz
yaşayış: Yağış meşəsi
təbii düşmənlər: /
cinsi yetkinlik: dörd yaşında
çiftleşme mövsüm: il boyu
Tragzeit / heyvandarlıq mövsümü: 90 - 100 gün
zibil ölçüsü: 1 - 4 kub
sosial davranış: Loners
Tükənmədən: Bəli
Heyvanların əlavə profillərini Ensiklopediyada tapa bilərsiniz.

Jaguar haqqında maraqlı faktlar

  • Jaguar, böyük pişiklərin cinsinə aiddir və ailəsinin Amerika qitəsindəki ən böyük doğma nümayəndəsidir.Şir və Tigerdən sonra o, yer üzündə üçüncü ən böyük yırtıcı pişikdir.
  • Bu yırtıcıın adı hindu "yaguar" sözündən yaranmışdır ki, bu da yalnız bir atlama ilə yırtıcı öldürə biləcək bir yırtıcı deməkdir.
  • Yaquarlar əvvəllər ABŞ-ın cənub bölgələrində də tapılmışdı, ancaq indi yalnız Cənubi və Mərkəzi Amerikanın bəzi ölkələrində rast gəlinir.
  • Jaguar Asiya və Afrika üçün doğma olan bəbir ilə sıx əlaqəlidir və paltonun rənginə və naxışına çox bənzəyir. Jaguarın olduqca qısa bir quyruğu olduğundan açıq bir fərq meydana gəlir.
  • Bədəni də bəbirdən fərqlidir, çünki bir Jaguar kütləvi formadadır. Buna baxmayaraq, o, yaxşı bir alpinistdir, gənclər yetkin jaguarlara nisbətən daha tez-tez ağaclarda olur.
  • Yaguars uzunluğu 180 santimetr və 130 kiloqram ağırlığa çatır, bununla da qadınlar kişilərə nisbətən daha kiçik olurlar.
  • Bəbir kimi, yaquarın paltosu qırmızı-qızılı rəngə qədər qumlu sarı rəngə bürünmüş, yuvarlaq ləkələr və ləkələr üzüklərdə görünür. Hər bir heyvanın paltosunda fərdi bir naxış var. Bir çox jaguar dərin qara rəngdədir, üzük şəklində ləkələr işığda aydın görünür. Bu cür nümunələr sözdə melanizm, dəyişdirilmiş bir genin səbəb olduğu hər saçın bir piqmentasiyasıdır.
  • Yaguarlar tənha və əsasən yuxusuz qalanlar kimi yaşayır, sıx yağışlı meşələrdə və su mənbəyinə yaxın olmağı üstün tuturlar. 500 kvadrat kilometrə qədər bir ərazini əhatə edə bilən ovçuluq sahəsi, həm də sidiklə yanaşı, ağac gövdələrində də cızıq izləri olan Jaguar qeyd olunur.
  • Onun geniş çeşidinə maral, meymun, armadillos, sürünənlər, tapirlər, böyük gəmiricilər, bağa və balıq da daxil olmaqla səksəndən çox müxtəlif növ daxildir.
  • Güclü dişləri ilə jaguar yırtıcısını bir hədəf vuruş və ya kəllə sümüyü ilə öldürür.
  • Yaquarlar xüsusi şərtlərdən uzaq qalırlar və yalnız mövsümdən asılı cütləşmə üçün görüşürlər.
  • Təxminən üç yarım aylıq bir gebelik dövründən sonra qadın əvvəlcə kor olan və tək ana tərəfindən böyüdülən dörd gəncə doğulur. Gənclər təxminən iki ildir ki, analarının himayəsindədirlər və ovda ilk dəfə bir neçə həftə yaşlarında artıq onları müşayiət edirlər.
  • Jaguarların təbii yırtıcıları yoxdur, növlərinin yeganə təhlükəsi yaşayış yerini məhv edən və keçmişdə ov yolu ilə ehtiyatları çox azaltmış adamdır. Bəzən, təcrübəsiz pişiklər ov edərkən timsahların və ya digər böyük pişiklərin qurbanı ola bilər.